Sorgfugle
FORTÆLLING OG FÆLLESSANG
Et foredrag om Astrid Lindgrens lyse forfatterskab og hendes til tider mørke sider. Foredraget bygger på et alsidigt kendskab til Astrid Lindgrens Forfatterskab, Jens Andersens fantastiske biografi ”Denne dag, et liv” samt Astrid Lindgrens dagbøger fra krigsårene.
Kirsten som fortæller (i samarbejde med jeres egen pianist/organist)
1½ time - eventuelt med kaffepause midtvejs
3.000 + transport
Kirsten som fortæller og Kim som pianist
5.000 + transport (ialt)
Jeg er altid klar til at tage en dialog om form, indhold og jeres gode ideer
Som ganske ung måtte Astrid Lindgren forlade sit nyfødte barn, Lasse, hos en kærlig plejemor i Danmark. Hun besøgte ham oftest muligt og vidste, at hun vil tage ham hjem en dag. Da hun endelig gjorde det, blev det trods hendes kærlighed til barnet samtidig et overgreb mod ham, han aldrig helt overvandt. Den ensomhed, de adskilte år lejrede i dem begge, spiller ind i forfatterskabet.
Foredraget handler om, hvordan dette hjertegribende savn bliver en kilde til store dele af forfatterskabet, og hvordan Astrid Lindgren fik betydning for udviklingen af både børneopdragelse og børnelitteratur..
Det er interessant at genlæse hendes bøger med voksenøjne. Vi vil undervejs møde Pippi Langstrømpe, den forældreløse dreng fra Mio min Mio, Tvebak fra brødrene Løvehjerte, Emil fra Lønneberg og mange flere af hendes ikoniske figurer.
Jeg fortæller om Astrid Lindgrens politiske engagement. Det er f.eks ikke et tilfælde, at den lille hidsige cirkusdirektør fra Pippi Langstrømpe snakker med tysk accent, har et lille sort overskæg og en psykopatisk personlighed.
Dette foredrag skal handle om en stærk personlighed, som satte mange spor. Det skal handle om en af verdens største børnebogsforfattere, som aldrig kom i det fine selskab og fik en nobelpris. Det skal handle om en forfatter med en menneskelig indsigt ud over det sædvanlige og med en stor kærlighed til skæverterne i vores samfund.
Undervejs synger vi sange, der passer ind i Lindgren-universet.
Jeg spiller selv til sangene, såfremt der ikke er en lokal organist/pianist til stede.
Til dette arrangement kan I hyre mig sammen med Kim. Han vil sidde ved klaveret og skrue op for den musikalske oplevelse. Højskolesangbogen er både det vi kender og er trygge ved, men også ny poesi og nye melodier. Med Kim ved klaveret vil vi gå på opdagelse i nogle af de nyere og mindre kendte sange. Vi vil tage dem under kærlig, musikalsk behandling, så alle kan være med. Samtidig vil vi synge og måske genopdage "dem vi kender".